Hoe vind je een huurwoning in Nederland in 2021!

Laatste update: 13 juni 2024

 

Hoe vind je een huurwoning in Nederland in 2021!

Het vinden van een huurwoning is momenteel een van de grootste uitdagingen waar Nederlanders mee te maken hebben.

z-lib

Of je nu 100% Nederlands bent en hier je hele leven hebt gewoond of dat je een expat bent, het is voor ons allemaal moeilijk.

Als huisvesting portaal proberen we dit hele proces voor iedereen wat makkelijker te maken, maar in de meeste gevallen hebben mensen nog meer hulp nodig.

Daarom delen we in deze blog wat extra tips & tricks om een ​​huurwoning in Nederland te vinden.

Van waar je jouw zoektocht kan beginnen tot de bezichtiging; je leest het hier. 

(Voor tips over prijzen, check onze vorige blog over huurprijzen in Nederland)

Dus laten we beginnen bij het begin… (waarschijnlijk het moeilijkste deel van het hele proces)

 

Hoe vind je een huurwoning in Nederland in 2021

Tenzij je een dikke bankrekening hebt of iemand kent die een appartement in Nederland bezit, zal je waarschijnlijk voor een aantal uitdagingen komen te staan.

 1. Het eerste dat je moet weten, is dat het vinden van een huurwoning tijd kost. Gemiddeld doen mensen er tot 3 maanden over om een ​​huurwoning te vinden in Nederland. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk begint en niet op de bank belandt bij een van je vrienden die wél op tijd is begonnen.

 2. Dit is misschien voor de hand liggend, maar vraag vrienden, familie of medestudenten of ze iets weten. Je weet nooit waar het toe kan leiden.

 3. Gemeenten bieden vaak laagdrempelige manieren om een ​​huurwoning te vinden. Voor woningen in de buurt van Rotterdamkan je je bijvoorbeeld inschrijven op https://www.woonnetrijnmond.nl, voor woningen in de buurt van Amsterdam is dat https://www.woningnetregioamsterdam.nl. Deze websites bieden meestal huurwoningen aan die lager geprijsd zijn, zodat je huursubsidie ​​kan aanvragen. Ze hebben echter vaak lange wachtrijen en veel mensen staan hier al een hele lange tijd ingeschreven.

 4. Studeer je? Dan is de kans groot dat jouw universiteit hulp biedt bij het vinden van een huis, zeker als je een expat bent!

 5. Wanneer de bovenstaande opties niet werken (en dat is vaak het geval), is de volgende optie om lokale makelaars in de gaten te houden. Er zijn er genoeg die elke dag nieuwe huurwoningen aanbieden. Omdat de markt snel beweegt, kan je het beste dagelijks hun websites in de gaten houden en zo snel mogelijk reageren.

 6. Omdat er zoveel van deze lokale makelaars zijn, zijn er websites zoals wij - www.huurportaal.nl. Wij verzamelen alle huurwoningen van deze lokale makelaars en geven verhuurders de mogelijkheid om huurwoningen direct op onze website te plaatsen. Op deze manier kunnen huurders gemakkelijk een overzicht krijgen van de huuraanbiedingen bij hen in de buurt, zonder dat ze zoveel verschillende websites in de gaten hoeven te houden.
   

Hoe reageer je op een huurwoning

Na uren scrollen zie je eindelijk een mooie woning die beschikbaar is, yaay! 

Maar wat nu? Hoe overtuig je de verhuurder dat jij - en niet de andere 99 mensen die zullen reageren - de woning moeten krijgen?

Nou, dat is een moeilijke vraag. Maar hier zijn enkele tips die u kunnen helpen om u te onderscheiden van de massa:

 1. Wees SNEL. Geen tijd te verliezen, want er zijn zoveel anderen die zullen reageren.

 2. Wees niet zoals de gemiddelde tinder gast en zeg "hey". Het spreekt voor zich dat dit geen enkele verhuurder ervan overtuigt dat jij de juiste persoon bent voor de woning. Geef de verhuurder in plaats daarvan voldoende informatie om een ​​idee te krijgen over wie je bent, wat je doet in het leven en wat voor soort huisgenoot je bent.

 3. Zorg er indien mogelijk voor, dat je een map bij de hand heeft met alle benodigde informatie zoals je identiteitsbewijs, inkomensverklaring en andere relevante documenten. Zo maak je het de verhuurder makkelijker om te beslissen en laat je zien dat je er klaar voor bent!

 4. Voeg een foto of video van jezelf toe om de verhuurder een beter beeld te geven van hoe je eruit ziet.

 

Hoe sluit je de deal bij het bekijken van een huurwoning

OMG, je hebt de bezichtiging gehaald!

Wat nu?

Nou, geen paniek! Dit is wat je moet doen. 

Bij het bezichtigen van een huurwoning in Nederland draait het allemaal om punctualiteit, voorbereiden en opnieuw; SNEL zijn!

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten meeneemt die je nodig hebt - als je ze niet al had hoeven sturen. 

Wees op tijd! Dat laat zien dat je serieus bent over het huren van de woning en nogmaals, het geeft de makelaar een indicatie van betrouwbaarheid.

Tot slot, vind je de plek echt leuk? Laat het meteen weten aan de makelaar of eigenaar. 

En met meteen bedoelen we ook meteen. Wacht niet te lang, want er kunnen anderen zijn die 1 minuut voor jou interesse toonden. 

En dat kan het verschil zijn tussen het krijgen van een huurwoning of weer slapen op de bank van je vriend.

Bent u op zoek naar een huurwoning? Zoek in 7.206 beschikbare huurwoningen
Zoek nu